SUP

A Stand up paddleboarding, vagyis a SUP egy szörfözésből született vízi sport , modern gyökerekkel Hawaiiban . A sportot egy 2013-as jelentés dokumentálta, amely azt a szabadtéri sporttevékenységet jelölte meg.  A variációk közé tartozik a lapos vízi evezés, versenyzés, szörfözés, whitewater SUP, jóga és horgászat.

A standup paddleboarding (SUP), egy evező emelvényen való evezés egy evező vagy rúd segítségével évezredekre és sok földrészre nyúlik vissza, de jelenlegi formája és népszerűsége Hawaiin az 1900-as években keletkezett. A SUP korábbi formáiról már Kr. E. 3000-ben találtak feljegyzéseket, és iterációi különböző régiókra terjedtek ki, mint Peru, Izrael, Olaszország és Kína.

SUP szörfözés
A SUP szörfözés a hagyományos szörfözés egyik változata. Ahelyett, hogy a szörfdeszkára feküdnének és karral eveznek, hogy kijussonak a szörfzónába, az SUP szörfözés lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy a parttól kezdve a deszkára álljon, és SUP evező segítségével evezzen ki a szörfzónába. A szörfözési zónába kerülve a szörfözésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek. A SUP szörfös fordulatakor evez, és az SUP lapáttal kormányoz, hogy elkapjon egy hullámot. Ezt a szörfözési stílust széles körben használják azok a szörfösök, akiknek fizikai korlátai vannak a csípő- és vállsérülések miatt.

SUP túra
2007-ben a laposvízen való evezés deszka koncepciója komoly formát öltött, egy évvel később pedig az első túra deszkák kezdtek piacra lépni. Ez a deszka stílus abban különbözik a hagyományos szörfözési stílusú SUP-któl, tartalmaz egy elmozdítható hajótestet. Az elmozduló hajótest a kenu, vagy kajakhoz hasonlóan teszi lehetővé a deszka siklását vízen . Hamarosan sok más funkciót kínáltak, többek között fedélzeti kötélzetet a felszerelés hordozásához.

SUP jóga
A SUP jóga a jóga gyakorlása, miközben SUP táblán tartózkodik. Bármely SUP tábla használható jógázni. A SUP Yoga felfújható evezőlapok többnyire stabil, robusztus, mindenfelé álló állólap lapok, néhány további fontos funkcióval:

a normálnál kissé szélesebb
megnövelt, puha és csúszásmentes felület a deszka közepén a jobb tapadás érdekében
Lapáttartók (oldalsó) a lapátok rögzítéséhez a jóga ülés során
a hordozó fogantyú nem a tábla közepén található
A SUP jógát nyugodt vízen, például tavakon és öblökön végzik. Néha egy kis horgonyt erősítenek a deszka végéhez, hogy a táblát egy helyen tartsa a SUP jóga foglalkozás során.

SUP horgászat
Az SUP-k bevezetése a halászati ​​világba új olcsó alternatívát biztosított a sekély-vízi torkolatok felfedezésére vágyó horgászok számára a solo skiff kategóriában. Az SUP-ok nem mozdulnak el annyira, mint egy hagyományos skiff.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük